WWF MAGYARORSZÁG – 2022-es férfi kézilabda-Európa-bajnokság

WWF MAGYARORSZÁG

Lehet egy nagyszabású nemzetközi sportesemény igazán zöld?Felhívhatja a figyelmet a fenntarthatóságra és környezettudatosságra? Hiszünkabban, hogy igen.

A környezetvédelem megkülönböztetett szerepet kap a 2022-esférfi kézilabda-Európa-bajnokság előkészületi munkáiban és az eseménylebonyolításában is. Ennek szellemében szeretnénk csökkenteni azEurópa-bajnokság szén-dioxid lábnyomát.

A WWF Magyarországgal közösen felmértük a tornán résztvevőcsapatok utazása során kibocsátott széndioxid várható mennyiségét. Az összeskibocsátást 182,5 tonna széndioxid egyenértékre becsüljük, számunkra ez a számjelenti a kiindulási alapot.

Fontos tudni, hogy ez kibocsátás az egész rendezvénykibocsátásának csupán egy része, hiszen a teljes lábnyomba beleszámít arésztvevők utazása, a szálláshoz, a rendezvényhelyszínekhez köthetőenergiafogyasztás, étkezés és még rengeteg minden más.
Az együttműködésünk során az utazások karbon lábnyomát kívánjuk ellensúlyozni és ellentételezni, egy élőhely-rekonstrukciós programmal. Célunk a természetes élőhelyek kiterjedésének növelése, ökológiai hálózatok kialakítása, a biodiverzitás megőrzése úgy, hogy közben egy településvillámárvíz-fenyegetettségét is csökkentsük.

Az együttműködés keretében a Pest megyei Kosd település enültettük el a fákat, az élőhely fejlesztés pedig néhány évtized alatt képeselnyelni a már korábban említett szén-dioxid kibocsátást. De nem csak akarbonlábnyom eltüntetését segíti elő ez az élőhely fejlesztés, a monotonagrártájba ékelődött fás sávok búvóhelyet nyújtanak sok fajnak,élőhely folyosóként funkcionálnak, a meredek domboldalakon erózióvédelem és ami kroklíma-szabályozás tekintetében is eredményeket érnek el.

Büszkék vagyunk, hogy egy (hasznos) nyomot hagyunk az(öko)rendszerben, s felhívjuk a figyelmet környezetünk védelmének fontosságára.
Jegyek